Vauxhall Station Upgrade Project

London Underground

Engineering Consulting and Design Services:

The Vauxhall Station Upgrade Project consists of congestion relief and Step Free Access (SFA) works to improve passenger flow and accessibility for Vauxhall Station on London Underground’s Victoria Line. The upgrade scheme included the construction of an approximately 15-meter (50-foot) deep Sprayed Concrete Lining (SCL) lift shaft, which was constructed from within the existing station structure with access to the shaft provided by a pedestrian subway. At the platform level, a new SCL adit tunnel and cross passage was constructed between the existing cast iron platform tunnels. With this approach, expensive and time consuming utility relocation was avoided. The shaft was located within an existing steel sheet pile cofferdam which allowed for SCL excavation within the Terrace Gravels that were hydraulically connected to the River Thames. All SCL excavation occurred with in close proximity to existing station structures and underground platform tunnels, all of which were required to remain in full operation during the works.

Gall Zeidler Consultants was responsible for the design of all SCL works and performing Potential Damage Assessments on adjacent structures and utilities. During construction, GZ provided site support services to the contractor during excavation, waterproofing installation, and final lining works.

LOCATION:
London, United Kingdom
DATE:
2013 – Present
STRUCTURE:
Sprayed Concrete Lining (SCL) Shaft, Tunnels
LENGTH:
SCL Lift Shaft: 15 meters (50 feet) deep; Tunnels: 30 meters (100 feet) long
CROSS-SECTION:
20 to 65 square meters (216.3 to 699.7 square feet)
GEOLOGY:
London Clay, Terrace Gravels (gravels with substantial sand)
COST:
£36 Million
CLIENT:
Bechtel Ltd.
OWNER:
London Underground